Αρθρα

Τα αυγά και κοτόπουλα Ωμέγα 3 μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και την κατάθλιψη

25 Ιανουάριος 2018

Τα πρώτα φυσικά εμπλουτισμένα κοτόπουλα και αυγά Ωμέγα 3, με αποδεδειγμένα οφέλη, πιθανό να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού, άνοιας και κατάθλιψης.
Η τακτική κατανάλωση φυσικά εμπλουτισμένων με Ωμέγα 3 κοτόπουλων και αυγών πιθανό να μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού, άνοιας και καρκίνου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής διάρκειας 6 μηνών, που έγινε από το Βασιλικό Κολέγιο Χειρουργών στην Ιρλανδία, εκ μέρους της Devenish Nutrition και που λέγεται ότι είναι πρώτη στο είδος της παγκόσμια.
Μετά από μια πιλοτική έρευνα, τα 161 άτομα που έλαβαν μέρος στην κλινική μελέτη κατανάλωναν τουλάχιστον τρεις μερίδες κοτόπουλο και αυγά την εβδομάδα, που ήταν φυσικά εμπλουτισμένα με Ωμέγα 3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, το ίδιο συστατικό που υπάρχει επίσης στα λιπαρά ψάρια.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν αύξηση στα επίπεδα Ωμέγα 3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στο αίμα και μια θετική αλλαγή στον δείκτη Ωμέγα 3 που μετρά την ποσότητα εικοσιδυαεξαενοϊκού οξέως τωνλιπαρών οξέων (DHA) και το εικοσαπενταενοϊκό οξύ (EPA) στους ιστούς των ερυθρών κυττάρων, αντικατοπτρίζοντας τα επίπεδα στην καρδιά και άλλους ιστούς.

Αποτελεσματική απορρόφηση
Ένας χαμηλός δείκτης Ωμέγα 3 (<4%) δείχνει ένα αυξημένο κίνδυνο καρδιακής και εγκεφαλικής νόσου. Η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση κοτόπουλου και αυγών εμπλουτισμένα με Ωμέγα 3 μείωσε κατά το ήμισυ των αριθμό των συμμετεχόντων με υψηλό δείκτη κινδύνου Ωμέγα 3.
Τα αποτελέσματα της δοκιμής παρουσιάστηκαν στις επιστημονικές συναντήσεις του Aμερικανικού Συνδέσμου Καρδιάς- μια διεθνή ανταλλαγή καρδιαγγειακών επιστημόνων και κλινικών γιατρών, στις 14 Νοεμβρίου. Το κρέας κοτόπουλου και τα αυγά που χρησιμοποιήθηκαν στην μελέτη προήλθαν από πτηνά που είχαν εκτραφεί με OmegaPro, μια πηγή Ωμέγα 3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων με βάση την άλγη, που δημιουργήθηκε από την Devenish.
Διευρυμένα οφέλη
Σύμφωνα με τον Δρ. Patrick Wall, καθηγητή δημόσιας υγείας στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Δουβλίνου, εμπλουτίζοντας την διατροφή των πτηνών, το κρέας και τα αυγά εμπλουτίζονται με φυσικό τρόπο με Ωμέγα 3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και σχετικά θρεπτικά οφέλη και μετά μεταφέρονται στους καταναλωτές.
Η νοσηρότητα είναι άνισα κατανεμημένη στην κοινωνία και η υγεία των φτωχότερων ατόμων είναι σε πιο χαμηλό επίπεδο. Η περίληψη αυγών και κοτόπουλων με Ωμέγα 3 στη διατροφή δύο οικονομικά προσιτών πηγών πρωτεΐνης, μπορεί να ωφελήσει ολόκληρο τον πληθυσμό.
Πιστεύεται ότι κάτω από το 20% του πληθυσμού καταναλώνει επαρκή Ωμέγα 3.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Devenish εργάζεται με την εταιρεία Moy Park, της οποίας το εμπλουτισμένο κρέας πωλείται από την αλυσίδα υπεραγορών Waitrose, αλλά τη στιγμή αυτή ψάχνει να λανσάρει ακόμη περισσότερο τα εμπλουτισμένα προϊόντα.
Η Devenish σημειώνει ότι η εκτροφή των πτηνών με μια βιώσιμη πηγή Ωμέγα 3 πολυακόρεστωνλιπαρών οξέων δεν είναι καλή μόνο για τους καταναλωτές, αλλά και για τα ίδια τα πτηνά. Επίσης, μελετά το ενδεχόμενο παραγωγής εμπλουτισμένου με θρεπτικά συστατικά χοιρινού, βοδινού και γάλακτος, με αποδεδειγμένα οφέλη, με τα Ωμέγα 3 να αποτελούν μόνο ένα από θρεπτικά συστατικά ενδιαφέροντος.

Πηγή: MARK CLEMENTS (συντάκτης του Poultry International), Poultry International
Ημερομηνία: 15 Νοεμβρίου 2017